10 may 2012

Generar Comunitat

Mòdul 3:
Acompanyar i facilitar processos de canvi
Sessió 2:
Dimecres, 18 d'abril, de 18 a 20.30

Zinka Carandell Gottschewsky 



Ha sigut una sessió molt engrescadora i trencadora d'estructures... ideal per crear un bon clima i comunitat. Es curiós que per crear comunitat faci falta trencar estructures relacionals establertes. Es a dir, partint de la individualitat, compartir en petit grup i després en gran grup. Sempre la postura de Zinka com moderadora i mediadora, en cap moment com experta que intenta imposar "la veritat absoluta del docent"
Arribem a la sala i ens reparteix a cadascú una etiqueta on posar el nostre nom. A partir d'aquell moment ja estaven identificats dintre del gran grup com individu. Ja es referien a nosaltres pel nostre nom. Un bon punt de partida.
Desprès de llavors, ens vam canviar de lloc a la sala, es a dir, ens van allunyar "del nostre lloc de confort", dels companys que portàvem un munt de sessions junts a ells o elles...


Destacar el llibre La Buena Crisis d'Alex Rovira, on una de les bondats d'aquest llibre esta en la capacitat per espavilar-nos del letargia idíl · lic generat al voltant de la zona de confort en la qual es desenvolupa la nostra existència.
Per altra banda, destacar les paraules d'Alejandro Jodorowsky que ens diu durant una entrevista amb Sánchez Dragó, al espai televisiu “Negro sobre blanco”:
"En el momento que hacemos algo que nunca hemos hecho antes, ya estamos en el camino de la sanación. Vivimos con círculos viciosos de hábitos. Tenemos hábitos mentales, hábitos emocionales, hábitos sexuales y hábitos corporales. Cuando rompemos los hábitos, aparece una nueva dimensión de nosotros mismos, porque en el fondo, somos tan infinitos como el universo. Pero la familia, la sociedad, la cultura, nos ponen en un molde. Cuando nos salimos del molde, empieza la curación. Para sanar, hay que hacer algo que no hayamos hecho antes y mientras más difícil mejor."


Aquestes paraules relacionades amb la sanació, també es pot extrapolar a les sessions de formació per trencar dinàmiques negatives detectades, canviar comportaments i/o actituds També es pot realitzar dins d'un claustre. 
Al canviar de lloc ens va permetre conèixer gent diferent i obtindre opinions enriquidores, que de manera espontània no hagués succeït. Partint del individu, on es sent valorat... es comença a crear comunitat, a partir de les vivències. Ara tots recordem aquell dia des de llavors hem proposat canviar de lloc a cada sessió, al menys durant una estona per compartir coses i conèixer a les persones.
Es va proposar fer una aturada per fer un café i poder parlar amb la gent. Poder-se moure lliurement pel espai. També fer un dinar o sopar... 
Com a conclusió. Vaig sortir d'aquella sessió admirant a Zinka. Com "aparentment" sense ella fer res... va crear un clima de comunitat: a base de respecte mutu, d'una actitud d'escolta, amb uns límits de temps molt marcats i controlant la situació en tot moment. Va acabar recopilant la informació que havien compartit entre tots.... i tots erem com un granet de sorra dintre del rellotge on tots som importants.


Aquest és el símbol que vaig agafar per mi per la sessió de Zinka.

No hay comentarios:

Publicar un comentario