22 may 2012

Tècniques per vèncer el pànic escènic i de control emocional

Mòdul 4:
Comunicació i lideratge
Sessió 1:
Dissabte, 19 de maig, de 9 a 11
Tècniques per vèncer el pànic escènic i de control emocional
Gemma Argelaga, Cesc Notó


Arribem el dissabte al dematí, trobem al Cesc en mig de la sala... i un personatge espantat, l'altra formadora a un costat de la sala, una formadora sense experiència que no s'havia pogut preparar res.... plena de por... tremolava les cames, movia amb nervis els papers..."

"La por activa recursos però el pànic és paralitzant!"
La Gemma Argelaga! Va fer un clar exemple viu del que és el Pànic Escènic. M'ho vaig empassar de gom a gom. 
Qui, sent mestre, no ha tingut un pànic escènic... la primera vegada que fas classe. A l'arribar a un centre nou quan eres substitut i no coneixies a ningú. Quan ets tutor i fas la primera entrevista als pares...
Durant la sessió, aquests dos magnífics professionals, en van donar aquests suggeriments a aplicar per vèncer l'ansietat davant d'una situació amb públic davant, sigui del tarannà que sigui:
- Confiar en nosaltres mateixos
- Hem de partir de  com som nosaltres mateixos i posar remei a possibles problemes que podem tenir, sobre tot quan ens posem nerviosos: quequeig, parlar molt rapit o mol lent, bellugar molt les mans, o quedar-nos petrificats...
- Tenir un "matalàs" de recursos i coneixements del que anem de parlar. Estar formats.
- Contextualitzar la xarrada, es a dir, saber qui i com són el públic de la nostra formació i on es fa la sessió.
- La metodologia és molt important. Ha de haver-hi  un bon guió i una presentació dinàmica i ben planificada, sense oblidar de tenir algun recurs per improvisar davant elements imprevisibles... el canó no funciona, un oient està parlant... etc
-  Escoltar activament al públic, per estar atent a les demandes.
- Saber fer un bon inici i tancament de la sessió. Generalment l'oient recorda més la primera informació que rep i la darrera. 

El Cesc ens dona recomanacions per lluitar contra el pànic escènic, com no anticipar pensaments negatius sobre el que passarà. A més a més, davant d'un públic poc predisposat, hem de captar l'atenció al començament i transmetre en tot moment que el que s'està explicant es rellevant per a ells i que el poden treure profit. 


Per altra banda, destacar Les dinàmiques proposades (“El ball del canvi”, “Joc de la pilota”, “Escenificació d’una situació” “El Jonc”): molt adients i molt be usades com a connectors i com "excusa" per incentivar les preguntes per parlar de la teoria, estratègies i viure en les nostres carns "el Pànic Escènic".

No hay comentarios:

Publicar un comentario